Ha felcsillant a szemed a mobilos C&C láttán már rögtön az elején el kell, hogy keserítselek, ez nem az a játék amivel órákon át lanoztál a haverokkal. A Rivals-nak teljesen más játékmenete van és körökre van osztva.

Ezúttal is a GDI és a NOD esik egymásnak, viszont először csak a GDI elérhető, de egy kis szintlépés után már a NOD frakció katonáival irthatjuk az ellent. Akárcsak a legtöbb mobilos játékban itt is mikrotranzakciós vásárlásokkal szerezhetünk egy kis előnyt, bár ezek nem befolyásolnak semmit egy mérkőzés közben, de mégis jóval gyorsabban haladhatunk előre és egyre fentebb a ranglétrán.A játék nem nehéz, ha kezdésképp végignyomod a gyakorló módot és van egy kis idegennyelv ismereted könnyen megérted a lényegét. Ha az utóbbi hiányzik olvasd végig a cikket.

A lényeg, hogy a pálya közepén lévő nukleáris kilövő állás a te ellenőrzésed alá kerüljön, ez nagyban megkönnyíti számodra a győzelem esélyét. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a szürkével jelölt zónák többségén a te egységeid legyenek, ilyenkor meg is változik a színük.Térképtől függően lehet csak egy ilyen területet kell felügyeleted alá hajtanod, de ahogy haladsz előre egyre több ilyen zóna lesz, persze ezeken a szinteken már nehezebb ellenfeleket is kapsz. Az rakéta kilövéséig egy adott időnek el kell telnie, ezt folyamatosan nyomon tudod követni. Ha letelik az idő és a területek többségét te uralod, akkor nem te kapod az atomot, hanem az ellen.Ekkor még nincs vége a játéknak, csak a másik fél főhadiszállása sérül ha annak az élete teljesen elfogy tiéd a győzelem. Persze azért nem ilyen egyszerű a dolog, azt is figyelned kell, hogy az általad legyártott egységet mi ellen tudod bevetni a legnagyobb sikerrel.

Négy kategóriát különböztetünk meg gyalogság, földi járművek, repülők és épületek. Olyan nagy tudás nem kell hozzá, minden egység adatlapján fel van tüntetve, hogy mi ellen erős és egy kis logikával is könnyen ki lehet következtetni.Például a Predator Tank ellen hiába küldöd a Riflemen-t vagy Militiant-ot (géppisztolyosok) esélye sem lesz. Olyan járművet aminek gyengébb a páncélzata mint a tanknak, szintén felesleges harcba küldeni ellene. Viszont a Missile Squad vagy Laser Squad már sikeresen felveszik a harcot a Predatorral vagy éppen a Scorpion tankkal.A gyalogság ellen pedig tökéletes fegyver, ha valamilyen lángszórós egységek küldesz rájuk. Persze a sok lúd disznót győz taktika itt is tud működni.

Minden győztes mérkőzés után kapsz kreditet és tapasztalati pontokat, ezeket az egységeid fejlesztésére tudod fordítani, ennek hatásra azok nagyobbat sebeznek és/vagy több lesz az életük. A gyémánt szintén egy “fizetőeszköz” a játékban ezzel tudsz majd leginkább előrelépni, árulják is store-ban kemény forintokért.Az XP-vel te magad fejlőszd egyes szintek elérésekor kapsz új egységeket és minden esetben jár valamilyen láda, amiben random dolgok (kerdit, gyémánt, valamilyen egység) találhatóak. Ezeket a ládákat pénzért is meg lehet venni.Az Upgrade menüpont alatt tudsz kreditpontokért fejleszteni és ott láthatod bizonyos egységekhez milyen szintet kell elérned. Itt találod a tábornokokat is, mind a két frakciónak négy-négy van és különböző extra képességekkel rendelkeznek.

Jelenleg csak folyamatos internetkapcsolattal tudsz játszani és nincs egyjátékos mód csak PvP. A játék indulásakor ha felhúzod a Barracks-ot (vagy Hand of Nod) értelem szerűen gyalogosokat tudsz képezni, ha valamilyen járművet szeretnél akkor War factory-t kell építened, de dönthetsz úgy is, hogy először a különleges egységeket vagy a légierőt küldöd harcba.Minden egységért a jó öreg Tiberiummal kell fizetned, amit folyamatosan kapsz adott másodpercenként, de ha gyártasz Harvester-t még gyorsabban folyik befelé az egységekhez szükséges fizetőeszköz.

Itt is vannak napi feladatok, amiket ha elvégzel jutalmat kapsz. Lehet csatlakozni klánokhoz és vannak ligák is, minél jobb eredményt érsz el klánoddal egy szezon alatt, annál több jutalom üti a markodat. Összegzésképpen a C&C: Rivals elég jó kis játék lett, izgalmas meccseket lehet játszani, de szerintem nincs benne az a plusz, ami miatt pár hétnél tovább is játszanék vele.A másik negatívum, hogy nagyon merül és melegszik tőle a telefon, tehát még van mit optimalizálni rajta. A hangok és a zene nálam 10/10-es, viszont a grafika lehetne szebb is.Aki szereti a C&C világát mindenképp megér neki egy misét és ha megfog “ez az új játékment” akkor mindenképp jó sok időre lekhet téged. Gondolom amint beindul, rendeznek díjazásos versenyeket is, amivel akár egy kis zsebpénzt is lehet majd keresni.

 

Pro:

  • C&C világ
  • pörgős játékmenet
  • fejlődési rendszer

Kontra:

  • Mikrotranzakciók
  • nincs olyan jól optimalizálva
  • ez azért nem pont az a klasszikus C&C stratégia amit megszoktunk